Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Menu
More Info
Read More
VESSELS APARTMENT</br><font color= Rambla Catalunya with Gran Via" title="VESSELS APARTMENT
Rambla Catalunya with Gran Via" class="scale-with-grid"/>
VESSELS APARTMENT</br><font color= Rambla Catalunya with Gran Via" title="VESSELS APARTMENT
Rambla Catalunya with Gran Via" class="scale-with-grid"/>
VESSELS APARTMENT</br><font color= Rambla Catalunya with Gran Via" title="VESSELS APARTMENT
Rambla Catalunya with Gran Via" class="scale-with-grid"/>
VESSELS APARTMENT</br><font color= Rambla Catalunya with Gran Via" title="VESSELS APARTMENT
Rambla Catalunya with Gran Via" class="scale-with-grid"/>
VESSELS APARTMENT</br><font color= Rambla Catalunya with Gran Via" title="VESSELS APARTMENT
Rambla Catalunya with Gran Via" class="scale-with-grid"/>
VESSELS APARTMENT</br><font color= Rambla Catalunya with Gran Via" title="VESSELS APARTMENT
Rambla Catalunya with Gran Via" class="scale-with-grid"/>
VESSELS APARTMENT</br><font color= Rambla Catalunya with Gran Via" title="VESSELS APARTMENT
Rambla Catalunya with Gran Via" class="scale-with-grid"/>

VESSELS APARTMENT
Rambla Catalunya with Gran Via

Project

`the client, his needs and identity of the space´

This 250m ² residence takes advantage of the maximum width and height, offered in one open space. Light and space predominate in a sequence of activities, organized by multiple elements, such as fixtures and lighting which give identity to each one of the spaces and uses.

The project is based on an interior reconstruction of a former office in the center of Barcelona, transformed into an apartment for a young couple. The distribution, is entirely re-planned while at the same time, developing project-specific systems such as lighting and unique pieces of furniture, made by high quality materials, fulfill the needs of the client.


Read more…

Client: The owner of this 250 sq.m apartment had one main requirement: the new flat should be ‘open plan’. To accomplish his wish for generous open space, first of all we created the ‘core’, an enclosed department, which includes just the services and the guest room, leaving the rest diaphanous.

History: The building, located in the luxurious heart of Barcelona, offers a rich historic background because it has being reconstructed various times in the history, after its partial collapse while bombarded during the Spanish civil war, in 1938. Looking to reconstruct the history, we took the decision to remove all the overlaid plaster layers from the walls and the ceilings, searching for the original beautiful brick walls.

Open plan: We took away all the partition walls, created a new distribution according to the client’s needs. The open plan space which runs undisturbed through the main sleeping area, the dressing room, the washing area, the kitchen, the library and living area; creates a row of uninterrupted communicating vessels. No door can be seen through this open space, apart from a double one that indicates the threshold between the private and the public, while helping the energy saving during the night.

Quality of space Despite the flux of space and materials, every space ‘vessel’ has its own identity. The different uses are indicated by fix furniture pieces and the particular atmospheres achieved by different materials and designs.

The floor creates a satin even surface, thanks to the micro-cement industrial flooring. The coolness and heating are achieved through the sectioned air-conditioning installations for maximum comfort and energy saving. The custom made lighting offers a better control of the quality & quantity of light by using intergraded LED stripes, which counts up to 85% of energy saving.

In the sleeping area, the wooden parquet is made from solid oak, matured and certified boards, 4 m long. The gallery & windows area has being transformed into a relaxation zone where an elevated deck includes a Jacuzzi bath tab.


more about this project

TC-Interiors

Kitchen


TC-Interiors

Bathroom


TC-Interiors

Lighting


TC-Interiors

Process

Extras

  • IIDA 2012 Global Excellence Awards

    GEA2012_logo_landingpage
    The Communicating Vessels apartment renovation has being awarded with an “Honorable Mention “at the 2012 Global Excellence Awards for IIDA, International Interior Design Association, Chicago.

    This annual worldwide design competition was established to honor and celebrate outstanding originality and excellence in the creation of international Interior Design/Architecture projects in ten categories. The recognition of this work falls under the category of Residential and has being recognized as one of the top three residential interiors for 2012.

    The jury highlighted the `powerful, creative and innovative atmosphere of the project.


    The jury consists of:

    Nada Andric,
    Associate Director, Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM)

    Lewis Goetz, FIIDA, FAIA
    Principal and Vice President, Leo A Daly

    Patrick McEneany
    Associate Director, Creative Consulting, BMW Group DesignworksUSA

    Larry Traxler
    Senior Vice President, Global Design Services – Hilton Worldwide

  • Maison Objet, Paris

    This work featured in the international event of Maison & Objet, Paris 2013, which hosted the Awards Ceremony and celebration of the 2012 Global Excellence Awards IIDA.

    logomo






[sociable]

 One Response 

  1. keren

    Hello,
    I saw the apartment designed in Barcelona and was very impressed. Beautiful design of the space! You can see clearly that every corner was given thought.
    You used a lot of wood, white color and metal, giving it some industrial look and I am specifically interested in the media storage,What is it made of? Will appreciate if you can elaborate some more.

 Submit a Comment